Afstand: 4km (groene ruit)
Reliëf: vlak tot licht heuvelachtig groot en deels onverhard en trappen
Vertrekpunt: Parking Thorpark
André Dumontlaan 67
3600 Genk
Niet Buggy en rolstoelvriendelijk

Even een klein woordje uitleg over het Thor Park. Het Thor Park is één van de zeven Kempische steenkoolbekken. Deze is gelegen in Waterschei Genk. Nu fungeert deze als bedrijventerrein.
Hierbuiten bied het Thor Park niet enkel het mooie stukje erfgoed maar ook een zeer mooi wandelgebied. Deze bied je dan ook heel wat kilometers wandelplezier en mooie diverse landschappen. Ook de prachtige fauna en flora mogen we hier zeker niet vergeten. Dit alles maakt uit van de Stiembeekvallei.

We parkeren onze wagen op parking 1 en vertrekken van daaruit richting de toegangspoort. Daar kunnen we nog even een kijkje nemen op de kaart waar we dan ook altijd een foto van nemen. Vandaag hebben we gekozen voor een korte wandeling van 4km. Vermits het vandaag vrij bewolkt is.

Het eerste stukje wandelen we op een wandelberm richting de bossen. Op deze berm is een glijbaan gemaakt waar de kinderen kunnen glijden en daarna weer omhoog klimmen langst een touw tegen een heuvel op. Dit pad lijd ons naar een bos. Hier wandelen we via een vlonderpad door moerassig gebied. Hier werden de kinderen hun fantasie al geprikkeld. Ze dachten onmiddellijk aan moerasmonsters. En keken ze goed tussen de bomen of ze er wel zagen.
Verder liep onze weg over een breed bospad. En zagen we een hertje voorbij huppelen. Ook nu gingen de kinderen in stilte wandelen om er nog meer te kunnen spotten, maar jammer maar helaas geen meer gespot. We moesten wel goed kijken waar we liepen want door de vele regen van de laatste dagen moesten we zeer veel plassen en modderige plekken trotseren. We wandelden een heel stuk rechtdoor tot we aan een vijver kwamen waar we jonge eenden zagen zwemmen.
We zetten onze tocht verder tussen mooie beekjes en vijvertjes. Hier ontdekten we niet enkel een uitgekomen ei maar ook zeer kleine kikkertjes.
Iets verderop moesten we een oud treinspoor oversteken. Deze lijden ons naar de bergop met trappen of voor de avontuurlijke kindjes onder ons via een berg naar het eerste deel van de terril. Hierboven was het adembenemend mooi. Op dit eerste deel vond je reuze hoge banken waar je op kon zitten. En waar wij dan ook onze picknick hebben gedaan. We keken uit over een meertje dat daar lag. Het was er daar boven zo rustig en vredig. Nu er was ook geen wandelaar te bespeuren. Het enige wat we hoorde was de wind en onze kids. Na deze mooie stop zijn we verder gewandeld op dit deel van de berg. Hier vonden de kids leuke steentjes (gewoon om te verzamelen). Ze waste deze af in de plassen die we tegen kwamen. En ondertussen konden wij genieten van het mooie uitzicht.
Op ons laatste stuk richting de auto kwamen we de steenmannetjes tegen. Deze konden we volgen tot onder. Het eerste deel van onze weg naar onder ging door de bossen. Het andere deel langst open vlaktes. En het aller laatste stuk was verhard, maar ook een heel mooi gedeelte. Je zag in de verte de oude de nieuwe gehouwen al liggen. Wat ook nu weer zeer mooie beelden gaf. Ik vond je hier plaatsjes waar je rustig kon picknicken of nog even genieten van het mooie landschap. En helemaal op het laatste konden we nog even een kijkje nemen in een oud gebouw van de mijn van vroeger.