Met het onvoorspelbare weer van vandaag besloten we om de bossen even links te laten liggen en kozen we voor een stedelijk avontuur in het hart van Hasselt. Onze bestemming: de Hasselt Graffiti Wandeling.

Onze dag begon met een bezoek aan de Stadsmus, waar een tijdelijke TikTok-route ons wachtte. Terwijl we hoopten op wat digitale pret, vonden de kinderen onverwachts meer vreugde in de tentoonstelling over Hasselt zelf dan in de speciale opdrachten. Soms pakt een idee gewoon anders uit dan verwacht, toch?

Maar geen nood, we zijn niet voor één gat te vangen. Dus met de app nog op mijn telefoon, besloten we de middag door te brengen met de Graffiti Wandeling. Gelukkig hield het weer zich enigszins in, wat ons de kans gaf om de straten van Hasselt te verkennen op zoek naar de verborgen pareltjes van straatkunst.

De app bleek een gouden gids te zijn, niet alleen voor het vinden van de kunstwerken, maar ook voor het ontdekken van de kunstenaars erachter en de verhalen achter elk stuk. Het werd al snel meer dan alleen een wandeling – het was een culturele ontdekkingsreis door de straten van de stad.

We doolden door kronkelende steegjes en kwamen op plekken waar we nog nooit eerder waren geweest. Terwijl we de drukte van de grote markt trotseerden, vielen de vernieuwingen ons op die de stad had ondergaan sinds ons laatste bezoek. Overal om ons heen zagen we kleurrijke graffiti die de stad een nieuwe, levendige uitstraling gaf.

Bij het gerechtsgebouw wachtte ons een verrassing: een QR-code die, wanneer gescand, de graffiti tot leven bracht op onze smartphones. Voor de kinderen was dit een magisch moment dat hun verwondering alleen maar vergrootte. En natuurlijk werden er van elk kunstwerk hilarische foto’s gemaakt, waarbij de gezichten van de kinderen even gek werden als de kunst zelf.

Hoewel we deze keer geen wandelschoenen nodig hadden, maakte dat onze ervaring niet minder speciaal. Zelfs ik, die zichzelf niet als een echte stadsmens beschouwt, kon de schoonheid en creativiteit van deze ontdekkingstocht waarderen.

Dus, als je de volgende keer door Hasselt wandelt, vergeet dan niet om even stil te staan bij de levendige straatkunst die de stad zo uniek maakt. Wie weet welke verrassingen er op je wachten achter de volgende hoek.

Veel wandelplezier!

Liesbeth