Vertrekpunt:
Fort Eben-Emael
Rue du Fort 40
4690 Liège

Moeilijkheidsgraad: Voor ieder wat wils, dankzij de verschillende 

Toegankelijkheid: Terreinbuggy

Een Beetje Geschiedenis

Fort Eben-Emael, gelegen nabij het charmante dorpje Eben-Emael en in de buurt van de stad Maastricht, is een fascinerend historisch verdedigingsnetwerk. Dit fort, dat deel uitmaakt van de buitenste oostelijke frontlinies rond Luik, is volledig uitgehouwen in een mergelgrot.

Vandaag hadden we besloten om een van de kortere wandelingen te maken, aangezien we al een pittige tocht achter de rug hadden. Ons avontuur begon bij het Fort van Eben-Emael zelf. Al bij aankomst konden we vanaf de parkeerplaats een glimp opvangen van het indrukwekkende fort, wat meteen de nieuwsgierigheid van de kinderen wekte.

Avontuur Begint

Voordat we de ingang van het fort bereikten, kwamen we langs een grote tank. Uiteraard wilden de kinderen hier even op klimmen en poseren voor foto’s. Daarna liepen ze enthousiast naar het fort toe. Hoewel een bezoek aan het interieur van het fort niet op onze planning stond, konden we toch een kleine glimp opvangen van de binnenkant door naar binnen te gluren. Dit gaf ons een voorproefje van de indrukwekkende architectuur en het militaire erfgoed dat het fort te bieden heeft.

De kinderen waren ook gefascineerd door de schietgaten, waar vroeger vuurwapens uitstaken. Ze konden het niet laten om even in zo’n gat te gaan zitten, wat hun fantasie en avontuurlijke geest prikkelde.

Op Verkenning

Ons pad leidde ons omhoog, waar we werden beloond met adembenemende vergezichten en indrukwekkende bunkers langs de weg. Tussen de velden zagen we de koepels van het fort omhoog steken, wat de kinderen vergeleken met UFO’s. Ze beklommen een heuveltje om bovenop een deel van het fort te kunnen staan, vanwaar ze een prachtig uitzicht hadden.

We vervolgden onze tocht door het veld naar een poort. Aan de andere kant van de poort werden we getrakteerd op uitgestrekte vergezichten over de akkers. Hoewel deze akkers nog niet bezaaid waren en er dor uitzagen, droeg dit bij aan de ruige charme van het landschap.

Onze wandeling eindigde weer bij het fort, waar we voldaan terugkeken op een prachtige dag vol geschiedenis en natuur. Het was een leerzame en avontuurlijke ervaring voor jong en oud.

Conclusie: Fort Eben-Emael biedt niet alleen een inkijkje in het verleden, maar ook een geweldige gelegenheid voor een gezinsuitstapje vol avontuur en ontdekking. Dit historische fort en de omliggende natuur zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

 

Veel wandelplezier!

Liesbeth