Vertrek: Balade du Ninglinspo, N 633, 4920 Aywaille (kleine parking)
Afstand: 6 km (blauwe route)
Toegankelijkheid: niet geschikt voor buggy’s en rolstoelen

Vandaag kiezen we voor een avontuurlijke wandeling langs de Ninglinspo. Dit is niet de eerste keer dat we dit prachtige traject bewandelen, dus we weten dat we vroeg moeten zijn om een plekje te bemachtigen op de kleine, maar populaire parkeerplaats. Het belooft een dag vol avontuur te worden, zowel voor de kinderen als de volwassenen.

Een Vroege Start

We starten onze wandeling vanaf de parkeerplaats, die ondanks het vroege uur al behoorlijk vol is. Gelukkig vinden we nog net een plekje. Het brede pad leidt ons eerst richting de rivier, waar we meteen een houten bruggetje oversteken. Sommigen van ons kiezen ervoor om door het lage water te lopen – waarom makkelijk doen als het ook avontuurlijk kan?

Klimmen en Klauteren

Het pad wordt al snel smaller, en we moeten achter elkaar lopen. We komen een grote rots tegen, waarlangs een touw is bevestigd om ons omhoog te trekken. Dit maakt het extra leuk voor de kinderen. Verderop zien we het water van de berg afkomen over de rotsen, een adembenemend gezicht. We steken opnieuw een brugje over en vervolgen ons pad over boomwortels en uitstekende rotsen.

Natuurlijke Hindernissen

De route is een constante afwisseling van klimmen en dalen. We steken de rivier over zonder bruggetjes te gebruiken – het lage water maakt dit mogelijk. Onderweg bewonderen we paddenstoelen en grote rotsen. Op een grote, rustige rots nemen we even de tijd om van het uitzicht te genieten. Sommige kinderen zoeken een rustig plekje voor zichzelf, om helemaal op te gaan in de stilte van de natuur.

Fantastische Fantasieën

De klim gaat verder, en we raken steeds verder van de rivier verwijderd. Balustrades en trappen helpen ons omhoog. Vanuit deze hoogte zien we de rivier onder ons stromen, als een natuurlijke glijbaan. De kinderen laten hun fantasie de vrije loop, wat de tocht nog magischer maakt.

Een Welverdiende Pauze

Boven aangekomen, of in ieder geval voor dit deel van de tocht, nemen we een pauze voor een hapje en een drankje. De pubers in ons gezelschap vinden dit zeker nodig – normaal gesproken zouden ze op dit uur nog in bed liggen! De jongste heeft echter nog genoeg energie om door te klimmen en klauteren.

Sprookjesachtige Bossen

Bijna boven aangekomen, leidt een breder pad ons verder omhoog. We lopen langs sprookjesachtige bossen, bezaaid met rotsen en bedekt met mos. De kinderen fantaseren over elfjes en sprookjes. Terwijl mijn dochter en ik foto’s maken, ontdekken de anderen een mysterieus deel van het bos, waar stenen op elkaar zijn gestapeld – een fascinerend gezicht volgens mijn zoon.

De Afsluitende Afdaling

De afdaling brengt ons langs een uitkijkpunt, iets van het pad af, maar zeker de moeite waard. We genieten van het uitzicht voordat we verder afdalen naar de auto.

Veel Wandelplezier! 

Liesbeth